onsdag 11. februar 2009

Hva er kjønn?

For de fleste av oss er dette et ganske klart og enkelt spørsmål. Jeg er jente, og du er gutt. Vi ser anderledes ut, tenker forskjellig, gjør forskjellige ting, og har forskjellige verdier. Eller er det slik?

Helt fra jeg var liten har jeg egentlig aldri tvilt på et slikt spørsmål, jeg viste at det fantes to forskjellige kjønn, som hadde ulike roller i hverdagen. Far gikk på jobb, og mor var hjemme og lagde middag. Og slik har det vel alltid vært. Samfunnet har laget to stereotyper for hvert av kjønnene. Damene skulle være hjemme med barn og stelle hjemmet, mens mennene var de som tjente penger, og var ute blant folk. Også biologiske forskjeller var med å underbygge disse typene. Menn har f.eks. annlegg for å utvikle større muskler enn damer, og var dermed bedre til å arbeide, mens damene er de som kan bære frem barn. Viss en dame før i tiden vært med å arbeidet i gruvene, hadde det blitt ståk. Så før var det liksom greit å skille på kjønnene, men dagens samfunn gjør det litt mer vrient....

Samfunnet har gått igjennom store forandringer, fra den tradisjonelle perioden, til den moderne vi har idag. I dag er det nemlig ikke lenger slik, at det bare er menn som arbeider og tjener penger. Damer arbeider som aldri før, og forsørger sine familier like bra som menn. Dette har igjen ført til at menn også må hjelpe til i heimen, med både husvask, klesvask, og oppdragelse av unger. Før i tiden var det ikke snakk om at en mann skulle være hjemme å ha pappapermisjon, mens i dag jobber de for at fedrene skal få 1/3 av barselspermisjonen.

Andre forskjeller, som yrke, begynner også å gli over hverandre. Vi har ikke lenger et så klart skille mellom "damejobber" og "mannejobber". Vi har menn som er frisører, og kvinner som er anleggsarbeidere, menn som jobber i barnehager, og kvinner som skrur på biler, menn som er hjemmeværende, og kvinner som jobber i politikken.

Som vi forstår er det ikke lenger klare skiller mellom kvinner og menn. Dagens samfunn arbeider for likestilling blant begge kjønn. Kanskje er det bare de biologiske forskjellene som skiller menn og kvinner fra hverandre?

Ingen kommentarer: