Empirismen hevder at alle ideer mennesket har, stammer fra sanseinntrykk. Fornuftens jobb er å ordne disse sansyeinntrykkene og lage sammenhenger mellom dem.
Empirismen er altså en teori, på hvordan mennesket opplever og ser verden. Og empiristene har jo rett. Sansene er det som gir oss mulighet til å se, føle, lukte, høre, smake, og sammen med sansene lager vi oss meninger og sannheter, hvertfall det vi mener er sannheter...
Alle mennesker har forskjellige sanser. Jeg mener at frukt er godt, mens andre synes det er dritekkelt. Jeg ser at et eple er rødt, men en såkalt fargeblind vil gjerne se at eple er gult. Hvordan kan jeg da si at jeg har rett? Hvordan vet jeg at eplet er rødt, dersom noen andre sier det er gult? Er det fordi at flesteparte av oss mennesker ser rødt, at det er riktig?
Et annet eksempel er hvordan vi vet at vi kommer til å våkne opp i morgen? Vi kan ikke vite sikkert at vi kommer til å våkne opp i morgen, vi kan ikke se fremover i tid, men siden vi alltid har våknet opp om morgenen, har vi ingen grunn til å tro at vi ikke kommer til å gjøre det, men vi kan vel ikke VITE det? Men selvom vi ikke vet at vi kommer til å våkne opp, gjør vi lekser og leser til prøver, fordi sannsynligheten sier at vi kommer til å våkne, men ikke sikkerheten..
Ved å gå rundt å tenke på slike ting, kan vi bli tullete i hode.
Tingen er at vi må lære oss å ha tillit til verden og samfunnet. Alle mennesker opplever forskjellige ting, på bakgrunn av sansene våre. Vi har som vist ovenfor forskjellige måter å oppfatte ting på, men sammen må vi lage en fornuft, slik at vi finner en sannhet for oss selv.
onsdag 11. februar 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
1 kommentar:
"Ved å gå rundt å tenke på slike ting, kan vi bli tullete i hode."
Kunne ikke vært mer enig:P Som du sier så opplever ale mennesker hver enkelt hendelse forskjellig, hvem som ahr mest rett er vanskelig å vite, men en må bare stole på seg selv;)
Btw syns eg ensten at du hørres ut som en liten filosof her:D
Legg inn en kommentar