torsdag 27. november 2008

Hvorfor er kristendommens symbol et kors, et brutalt henrettelsesinstrument brukt av romerske imperialister på slaver og forbrytere?


Korset er det fremste kristne symbolet og skal minne om korsfestelsen av Jesus. Det skal minne oss om at Jesus ofret seg selv for menneskeheten og dens synder, mens det tomme korset representerer seier og oppstandelse.
Korset og korsfesting er et uttrykk for skam og ergelighet. Det er altså mange flere negative betydninger, enn positive. Men hvorfor brukes da dette som et av de fremste symbolene i kristedommen?

Jeg mener at korset er svært vesentlig i kristedommen. Det skal på en måte få oss mennesker til å innse hvilken medmennesklighet og ofring Jesus gjorde for andre mennesker, trass smerten. Det uttrykker godhet fra Jesus sin side. Han var villig til å ofre seg selv, uegoistisk og med ydmykhet. Kanskje mente han at menneskene var for selvsentret og egoistiske?
Alt i alt tror jeg altså at Jesus sitt budskap om å følge han og være god mot hverandre, ligger bak korset. Det skal få oss til å tenke på andre enn oss selv.

På en annen side kan korset virke nedverdigende, slik som i imperialismen. Det var en grusom tid, der korsfestelsen ikke handlet om å ofre seg for andre, men andre som rent ondsinna hengte opp andre mennesker.

2 kommentarer:

Anne Kjersti sa...

Du skrive bra Kristine :) Du får lesaren te å villa lesa meir om stoffet, og har interresante fakta med, både om Jesus, korset og korsets betydning.

Ellen sa...

Enig med deg, korset er svært vesentlig i kristendommen. Eg trur man kan gå så langt som å si at det faktisk er heile POENGET med kristendommen. Ingen Jesus-korsfestelse og oppstandelse - ingen kristendom ;)