mandag 20. oktober 2008

Hva er karma?

Definisjonen på karma er "handlinger som avgjør skjebnen i den neste tilværelsen".

I hinduismen og buddhismen er livet et kretsløp fra eksistens til eksistens. Man blir født-dør-og blir født igjen, og det som holder menneskene i dette kretsløpet er karma, handlingene, tankene,ordene og følelsene til mennesket. Religionen sier at: alt ettersom du handler og opptrer, på samme måte blir du født. Alle gjerningene en person gjør i løpet av livet sitt, avgjør hvilket liv du får neste gang; Den som handler godt, fødes god, den som handler vondt, fødes vond.

Men det går også ann å komme seg utav dette kretsløpet, å dø for alltid. Denne frelsen kan skje ved meditasjon eller askese, men mennesket kan bare oppnå befrielse ved å løserive seg fra alt begjær en måtte ha. Man må altså ikke prøve å strebe etter noe bedre eller gjøre noe bra, som bare angår en selv. Man skal "gi" sine gode handlinger til medmenneske.

Men hvordan vet menneske at det har oppnådd frelse eller om det fremdeles er i livets sirkel? Hvordan kan et menneske si om det har levd før eller ikke? Og hvordan kan menneskene vite om andre personer som har oppnådd frelse, viss de ikke er der?
Slike ting kan man gruble seg i hel på, og noen av spørsmålene skulle jeg likt og hatt en forklaring på. Men som andre religioner, er også hinduismen og buddhismen en tro man velger å legge sin lit til. Religioner er ikke et faktabasert emne, men et filosoferende, troende og følelsesladd tema. Alle mennesker har sin tro, og ingen kan si om noe er rett eller gale. Derfor velger jeg og ikke grubble for mye over disse spørsmålene, men det ville vært kjekt og hørt om noen andre mener de har et "svar"?

2 kommentarer:

Velamarta sa...

fin og filosoferende blogg! her har du med mange bra punkter, som for eksempel når vet en om en person har oppnådd den endelige frelsen.. :)

Anonym sa...

Hvordan vet mennesket at det har oppnådd frelse eller om det fremdeles er i livets sirkel?

Dette er et vanskelig spørsmål som det nesten er umulig å svare på, synes jeg. Men jeg kan jo prøve litt...=) Jeg tror kanskje det kan være en spesiell følelse man har når man er buddhist. At man får en følelse av å ha oppnådd frelse. Kanskje må man bli buddhist for å i det hele tatt forstå hva frelsen innebærer? Kanskje føler man seg tom om man fortsatt er i livets sirkel? Kanskje er alt godt og man føler ikke noen smerte?

Jeg synes innlegget ditt var lærerikt og kjekt å lese!